Mene sačekuje namiguša, njima namiguje sačekuša  

Home
Preko neba
Zašto reka ima dve obale
Belezi
Koliko dugo živi drveće
Samotinja
Manjinac u vremenu i prostoru
Na drugoj obali
Knjiga o nama
Od zone do zone
Kuća u srpskoj poeziji
1000 Movie stars
1000 Movie stars - Second draft
Knjiga
Pomenik žrtava
Samotinja 2
Sa Timoka, sa zlatnog potoka
Bez akorda
Sve bilo je muzika
Ni po babu ni po stričevima
Tamo je daleko
Mene sačekuje namiguša, njima namiguje sačekuša

 

     AFORIZMI

 

      Izdavač:   Udruženje balkanskih aforističara Srbije "JEŽ"

      Beograd,   2015.

 

      Strana:    48

 

      Urednik:   Jasmina Bukva

 

      Recenzenti:  Milen Milivojević

                            Živojin Denčić

 

        

 

 

 

 

 

 

 

 

IZMEĐU REDOVA – ZAGUSTILO

    Lako bih ja čitao između redova da nije zagustilo. Ovo je aforizam iz knjige naslovljene takođe aforizmom „Mene sačekuje namiguša, njima namiguje sačekuša“, a aforizmi baš i spadaju u one oblike književnog stvaralaštva koji svoj pravi smisao dobijaju upravo čitanjem „između redova“. U ovoj knjizi se otišlo čak i korak dalje. Aforizam Hoćete moj glas? Evo vam ga! zasnovan je (naročito njegova druga rečenica) i na podrazumevajućoj intonaciji kojom se izgovara, i na pratećem pokretu ruke, pa i na izrazu lica...

    Sve ređe jedem i pasulj. Ali to vlast i ne čuje! Da u prvoj rečenici nema jednoslovne reči „i“, ona bi kazivala baš dobar ekonomski položaj građanina koji sve ređe jede pasulj, ali ova sitna leksema daje rečenici suprotan smisao. Druga rečenica, kojom se izriče „žalba“ na situaciju iz prve, dobija aforistički smisao ako se ima u vidu ne samo to da vlast ne haje što narod nema šta da jede, čak ni pasulj, nego i ono drugo značenje glagola „čuje“ koje, po prirodi stvari, ide baš uz pasulj. I, konačno, ni znak uzvika na kraju aforizma nije slučajan – njime kao da autor hoće da podvikne vlasti da bolje čuje ono što iz prve rečenice nije čula. Nije, dakle, ovaj aforizam tako prost, a još manje prostački, kako se na prvo čitanje moglo pomisliti.

    Pažljivo čitanje traži cela ova knjiga. U narodnoj mudrosti „Odelo ne čini čoveka“ Micin promeni samo jedno slovo i dobije izvrstan crnohumorni aforizam Opelo ne čini čoveka. Drugi put u opštepoznatom „Ustala je kuka i motika“ promeni samo red reči i, ne dodajući i ne oduzimajući ništa, od jedne složene rečenice napravi dve proste, ali sa ništa manje složenim značenjem: Ustala je motika. I kuka. A satirično značenje aforizam je dobio time što „kuka“ nije više imenica nego glagol, i to u sadašnjem vremenu.

    I ne samo glasovima i rečima, često se ovaj aforističar igra i idiomima. Tako izraze „beli svet“ i „rad na crno“ (koristeći i kontrastnost boja beli – crno) on spaja u aforizam sa neočekivanim, ali realnim završetkom: Otići ću u beli svet! Da radim na crno.

    Ima i aforizama koji počinju iznošenjem neke neobične tvrdnje, a tek njihov kraj otkrije suštninu: Skrivio bih odmah – kad bih znao da će mi dopasti samica. Ako ne bismo u poslednjoj reči našli ono njeno značenje koje se ne odnosi na zatvorski termin, rečenica bi bila nelogična. A u jednom drugom početak upućuje na sve češću trgovinu ljudima, da bi kraj ukazao na, takođe učestalo, pomanjkanje kućnog vaspitanja mladih: Prodajem decu u pola cene. Zdrava su, ali nevaspitana. Napomenom „zdrava su“ umanjuje se šok iskazan oglasom o prodaji dece (i to još u pola cene!) da bi poslednje obaveštenje o njihovoj nevaspitanosti izazvalo oduševljenje duhovitošću i, istovremeno, zabrinutost jednom od odlika naše stvarnosti.

    Partizanski kuriri su bili često gladni, pa su morali da jedu pisma! Obe konstatacije su istorijski tačne, ali njihova povezanost izaziva neodoljiv humor. A poduži deo naše ponosne prošlosti Micin ovako opisuje: Moj se pradeda tuk`o za oslobođenje, deda za revoluciju, tata za devojke, a ja za `leba! Posledice našeg istorijskog razvoja slikane su i ovako: Zemlja nam i nije nekog kvaliteta; kad god je topimo krvlju, skupi se!

    Često se u našoj istoriji počinjalo od početka. Koliko je puta menjan samo naziv države a, posebno poslednjih godina,  u vrhu političke vlasti  mogli su se naći i ljudi koji se teško snalaze na tim položajima. Vidi to i običan svet. A  Micin kaže: Skupština je prihvatila novog mandatara. Krenuli smo opet od nule. Evo još o nulama: Nije politika što i matematika. Nule iza Vođe ne vrede ništa! I evo dokle smo stigli: Za 10 godina radnog staža dobio sam zlatnik sa likom druga Tita. Za 20 godina 60 odsto ličnog dohotka. Za 30 godina – otkaz!

    Poznata su u našem jeziku značenja brojnih idiomatskih izraza kao što su „legao na rudu“, „fali mu neka daska“, „stao na ludi kamen“, „vatreno krštenje“, „oteo mi hleb iz ruku“... Aforističari skoro da ne mogu bez njih, koristeći ih čas kao idiome, a čas u pravom značenju celih sintagmi ili samo nekih njihovih delova. Uspešno to polazi za rukom i Micinu: Rudari su štrajkovali, a posle su legli na rudu.Savladali smo mi neke lekcije, ali imamo problema sa gradivom – daske nam fale!Pop mnogo traži, pa sam se obratio popadiji. Biće to vatreno krštenje. Samo ludi kamen čuva zmiju pod sobom. – Građani sami čiste kontejnere. Otimaju komunalcima hleb iz ruku!

    Teško bi se našla tema koje se ova knjiga nije dotakla. O korupciji: Danas su hiromanti svuda. Gde god uđeš – gledaju ti u ruke! – O rešenjima neefikasnosti državne birokrataije: Državni aparat je prevaziđen i spor. To treba sve priključiti na struju! – O velikim socijalnim razlikama: Dokazi o boljem životu kod nas se mogu naći samo na deponijama. A može i ovako: Između bogatih i siromašnih i nema neke bitnije razlike, sem u načinu kako nose šešir. – O prezaduženosti i zemlje i pojedinaca: Dug je zao drug. Pomenuo se, ne povratio se! – O stranputicama omladine: I baka i majka umeju da gurnu iglu u pletivo, a ćerka samo u vene! – O nezaposlenosti mladih školovanih kadrova: Ja sam se školovao besplatno, a moja deca džabe! – O stranačkim kadrovima: Još za kralja u našu varoš dolazili su cirkusi. Ali od dede nisu tražili da glasa za majmune! – O tranzicionoj privatizaciji: Kupujte domaće! Dok još nisu stranci sve pokupovali! – O tajkunima. Ne pitaj me kako sam zaradio prvi milion. Krvavo! – O ratnim profiterima i tragičnim posledicama skorašnjih ratovanja: Sa fronta nam je tata slao belu tehniku. A posle je stigla crna vest. – O diktatorskim vladarima: U našeg cara nisu bile kozje uši, ali je umislio da je Trajan! 

     Aforizmi iz ove knjige uglavnom su već bili objavljeni u mnogim elektronskim i štampanim medijima, pa se ovaj aforističar osvrnuo i na glasila: Čim otvoriš neki dnevni list – odmah vidiš ko je u korenu.  (koristeći reči „list“ i „koren“ u značenju naziva za delove biljki). Ili: Pišem preteća pisma urednicima. Neka bar čita policija kad ne mogu čitaoci! 

    A kako je Rajko Micin uopšte počeo da se bavi književnim stvaralaštvom? Ako mu je verovati, on sam to ovako objašnjava: Čuo sam da samo budale pamte, pa sam počeo da pišem...

    Ovaj poslednji aforizam završen je trima tačkama, čije značenje može samo da nas obraduje – pisanje duhovitih, oštrih i mudrih misli još nije završeno. Sem ako se ne ostvari zlokobna slutnja aforizma Ovo sam pisao sedeći, a možda ću posle i da odležim.

                                                                                                                                             Milen Milivojević i Živojin Denčić

 

- IZBOR IZ KNJIGE -

 

Ako vinska mušica sleti na nos pijanduri, ona više nije vinska, nego nišanska!

@

Ako mi dobijemo izbore, bebe će se rađati u štramplicama!

@

Američki san svake budale je da dospe do dvora.

@

Amerikanci spremaju zid samo za Latinose. Mi imamo zid za svaku glavu!

@

A onda je streljački vod ispalio počasni plotun!

@

Baba mi je u vezi sa kraljevskom, a deda sa vinovom lozom!

@

Baba se na venčanju potpisala palcem. To je bio prst sudbine!

@

Batina je iz raja izašla. Batinaši još nisu.

@

Baš ste vi neka fina žena. Čim vas pipnem, psujete!

@

Blago onima koji umeju da napišu aforizam od jedne reči! Oni znaju šta je uvod, razrada i zaključak!

@

Biće pakao! Svi ćemo na kazan!

@

Blatili smo ih, a sad bismo ih i od blata pravili!

@

Bog sve vidi, ali ne cinkari.

@

Bure je već nestrpljivo jer majstori još ne polaze!

@

Većina svetskih državnika ima i koristi dvojnike; k’o naše – majka više ne rađa!

@

Vladaju nama, k’o da ne vladaju sobom!

@

Vlada misli da ima sve konce u rukama, ali narod sedi na iglama.

@

Vladar je u dilemi šta da raspiše – opšte izbore ili opštu mobilizaciju.

@

Glasajte samo u našim kutijama – Pandora!

@

Građani sami čiste kontejnere. Otimaju komunalcima hleb iz ruku!

@

Grmelo je odasvud, ali nam nije sinulo.

@

Građani više nemaju para za pojedinačna grobna mesta pa je zato sve češća pojava masovnih grobnica!

@

Da bih se njome oženio, obećavala mi je ptičje mleko! Ja i verovao – imala je sise kao pile!

@

Da je moj deda znao za kondom, ne bi me sad ćale zlostavljao!

@

Danas su hiromanti svuda. Gde god uđeš – gledaju ti u ruke!

@

Da nije moj deda umro kao džambas – sada bi bio uvažavan kao kontroverzni biznismen!

@

Da nije ovih strašila – drugi bi umesto nas obrali zelen bostan!

@

Da smo umesto crkava zidali kuće na Kosovu, odavno bismo ih prodali!

@

Državni aparat je prevaziđen i spor. To treba sve priključiti na struju!

@

Dobar glas daleko se čuje. Dobar jauk još dalje.

@

Dobar i budala jesu braća, ali samo dobar liči uvek na brata.

@

Drže nam slovo, a nisu naučili da se slovo drži teže od knjige!

@

Druge zemlje prave svakakve planove, a naša samo mirovne.

@

Dug je zao drug. Pomenuo se, ne povratio se!

@

Žene su kao igle: svuda prođu. Samo im prvo treba dobro udenuti!

@

Zasad se slažemo samo na gomile!

@

Zastava nam je na pola koplja. Ko će više da se penje tako visoko da je ljubi!

@

Za 10 godina radnog staža dobio sam zlatnik sa likom druga Tita. Za 20 godina 60 odsto ličnog dohotka. Za 30 godina - otkaz!

@

Za pijanog svaka je kapija trijumfalna.

@

Zemlja nam i nije nekog kvaliteta; kad god je topimo krvlju, skupi se!

@

Znam da mi je knjiga najbolji drug, ali ponekad poželim i drugaricu!

@

Znamo da su išli na lulu mira, ali ne znamo kako su popušili!

@

Između bogatih i siromaha i nema neke bitnije razlike, sem u načinu kako nose šešir.

@

I baka i majka umeju da gurnu iglu u pletivo, a ćerka samo u vene!

@

Izgubio sam ženu. Molim nalazača da bude pošten.

@

I kad nas miluju – pljunu u šake!

@

I pakao može da se pretvori u raj, ako se tamo uz kazan nađu i šljive!

@

Ja sam svoj čovek! A bolje bi bilo da sam njihov.

@

Ja sam se školovao besplatno, a moja deca džabe!

@

Još za kralja u našu varoš dolazili su cirkusi. Ali od dede nisu tražili da glasa za majmune!

@

Još kao mali, sedeo je na dve noše!

@

Juče je umro jedan naš veliki pisac. Eto mesta u Udruženju za desetak malih!

@

Kad god odem u crkvu – pokajem se!

@

Kad vidim ove današnje novine šta sve i kako pišu – ne mogu da kažem da ne postoji sloboda štampe!

@

Kad god nam vlast zapadne u krizu, treba joj sveža krv!

@

Krijem se uz javni kazan!

@

Kad god prošišam pored usamljenog autostopera, pokajem se što ga nisam pokupio!

@

Kad je mafija na vlasti, policija je u opoziciji.

@

Kad sam u muci, moram da nategnem i Mučenicu!

@

Kad se setim kako smo komuniste gađali jogurtom! Eh, imalo se!

@

Kako se menjaju lica režima: režim, režiš, reži, režimo, režite, reže!

@

Kao mali, video sam Tita. A kao veliki svoga Boga.

@

Koje je rase Kurtin i Murtin konj? Promiskuitetne!

@

Ko je pronašao dinamit? Nobel! Ko je pronašao minu? Ne zna se!

@

Ko kaže da kod nas vladaju mafija, mito i korupcija – iznosi grube neistine!

@

Ko s đavolom tikve sadi ne zna koliko je to lepše s đavolicom!

@

Kraj nam je izvestan, samo je do kraja neizvesno!

@

Kratak mi je fitilj. Zato nemam hrabrosti da kresnem!

@

Kum je dugme samo u mafiji jer mu tamo život visi o koncu.

@

Lako bih ja čitao između redova da nije zagustilo.

@

Malo im je što su mi stavljali u džep, pa mi sad stavljaju i na teret!

@

Međunarodna zajednica je uvek bila bez sluha, iako smo mi jako pucali!

@

Mene sačekuje namiguša, a njima namiguje sačekuša!

@

Ministarstvo rada otpuštenim radnicima nudi široke mogućnosti: Kako da postanem milioner, Bingo, Slagalica, Visoki napon... A oni, koji su se bukvalno našli na ulici,

mogu da sačekaju i Keš taksi!

@

Moj anđeo pravi je đavolak!

@

Mislio je da ću planuti kao šibica. Ali sam se ja ovlažila!

@

Moderni turbo folk: kompozitori – pumpe, pevaljke – motori, a pesme – izduvni gasovi!

@

Moj se pradeda tuk’o za oslobođenje, deda za revoluciju, tata za devojke, a ja za ‘leba!

@

Molimo građane da uredno i na vreme regulišu svoje obaveze jer više nema šta da im se popiše!

@

Molite Boga da Boga nema!

@

Moto mlade generacije: lake droce, srednji prst, teške droge!

@

Naučio sam celu azbuku. Dajte još!

@

Na venčanju, obavezno nagazite mladu. Da se zna da ste stali na ludi kamen.

@

Na koncu se mašio konopca.

@

Na našu vezu, ja sam stavio tačku – a ona recku!

@

Naša vlada je otputovala u Grčku na proslavu dvogodišnjice vekovnog prijateljstva!

@

Naša estrada je zadužila svetsku nauku. Da se nije pojavio onaj Džej, svet ne bi znao šta je to CD-ROM!

@

Našao sam dobru žensku na Internetu, ali je veza pukla.

@

Naše Sunce nam se učinilo jarko, pa smo obrali zelen bostan!

@

Naši izbori su bili uvek pošteni! Ali izabrani nisu.

@

Ne volim kad mi crna mačka pređe put. Volim kad mi svrati.

@

Ne jurišam dok ne padne komanda!

@

Nema hleba bez motke!

@

Neki ministri umeju da zasviraju. A neki umeju da i za pojas zadenu.

@

Neki fudbaleri ne pevaju himnu. Vala, i neki od ovih drugih, kako je pevaju – bolje da ćute!

@

Ne pitaj me kako sam zaradio prvi milion. Krvavo!

@

Ne plaše me susreti sa ženama, ali više volim da im vidim leđa!

@

Neprijatelj zalegao u visoku travu. Sad ćemo morati i da kosimo!

@

Nije izlog za svaku radnju!

@

Nije on lutka na koncu. Konac delo krasi.

@

Nije politika što i matematika. Nule iza Vođe ne vrede ništa!

@

Nije tačno da je nekad bilo sve domaće – a ruska kola,  bugarski mirisi,

kineska tehnika, ‘talijanske farmerke, i poljski klozeti!...

@

Nikako da se i ja obogatim preko noći, mada mi žena samo tada daje!

@

Nisam bio poklonik roka već popa, a bilo bi bolje da sam gledao popadiju!

@

Noje je u barku uveo i par jetija. Ali, to je bio gej par!

@

Ovi iz opozicije mi juče isključili struju

da ne bih podlegao lažnim obećanjima vladajućeg lidera!

@

Od kada smo im dali džojstik u ruke, oni stvarno uobrazili da mi imamo po šest života!

@

Ovo je vatrena linija! Tu ćemo povući crtu!

@

Ovo sam pisao sedeći, a možda ću posle i da odležim.

@

Održali bismo mi i ove godine gej paradu, ali nam ovi pederi iz vlasti i policije ne dozvoljavaju!

@

On je još kao beba znao da zasere!

@

Opelo ne čini čoveka.

@

Optuženi može da se brani sa slobode. Eno mu šuma, pa neka bira odakle će!

@

Otići ću u beli svet! Da radim na crno.

@

Otkad mi je prazan tanjir, počeo sam da im jedem samo iz ruke!

@

Padam samo ničice. Tako i u padu napredujem.

@

Partizanski kuriri su bili često gladni, pa su morali da jedu pisma!

@

Pišem preteća pisma urednicima. Neka bar čita policija kad ne mogu čitaoci!

@

Podavljeni su već dobili svoje kuće, molimo poplavljene da budu uvereni

da vlast vodi računa o prioritetu!

@

Poljoprivrednici, redovno registrujte svoje traktore! Samo tako ćete moći

da blokirate puteve bez straha od saobraćajne policije!

@

Pop mnogo traži, pa sam se obratio popadiji. Biće to vatreno krštenje.

@

Poslednje reči generala Kastera: Dajem konja za mobilni!

@

Postao sam otac nacije. Jeb`o sam joj majku!

@

Pred nekima je životni put, a pred nekima – drum!

@

Predsednik samo preseca vrpce, a od nas očejuje da sastavimo kraj sa krajem!

@

Primam zdravo za gotovo, a primam i na veresiju!

@

Prodajem decu u pola cene. Zdrava su, ali nevaspitana.

@

Prodao bih veru za večeru, ali mi je ručak preči.

@

Razmišljam da se vratim na njivu. Da izvodim besne gliste.

@

Riba smrdi od glave, ako se dole češće zapire!

@

Rođen sam i živim u znaku lava. Samo još da riknem!

@

Rudari su štrajkovali, a posle su legli na rudu.

@

Sada sam slobodan zidar. A do juče sam bio građevinac!

@

Sad pišem na kopjuteru. A nekad sam mogao slobodnom rukom!

@

Samo frigidne profesorke tvrde da je jebati nesvršeni glagol.

@

San svakog Srbina – da sagradi kuću, da ima gde da piša iza ćoška!

@

Sa fronta nam je tata slao belu tehniku. A posle je stigla crna vest.

@

Svaki put počinje prvim korakom. Sem ako ne stojiš na mini.

@

Sve ispod crte – na liniju!

@

Sve ređe jedem i pasulj. Ali to vlast i ne čuje!

@

Sve su to pederi! Jebem ih u dupe!

@

Svet se razvijao u svim pravcima, mi smo se razvijali samo u strelce!

@

Skrivio bih odmah – kad bih znao da će mi dopasti samica!

@

Skupština je prihvatila novog mandatara. Krenulo se opet od nule.

@

Srbija ima ozbiljnu budućnost. Toliko ozbiljnu da se niko ne smeje.

@

Stiže vlada nacionalnog spasa. Nacijo, spasavaj se ko može!

@

Tajkuni, bogme, pune gaće! Da li će opet nužda zakon da menja?!

@

Tek sad, kad je vode ovi što nose crveni fenjer, jasno mi je zašto je politika kurva.

@

Tesla je izmislio struju za vibrator jer ga je mrzelo da gubi vreme sa ženskama.

@

Trebalo je da mnogi pisci uđu u biblioteke najpre kao čitaoci.

@

Ubica se vratio na mesto zločina, ali je ovog puta žrtva bila pametnija!

@

Uvek sam tražio sebi lepe žene. Ali, izgled vara!

@

Ulaganje u našu privredu – to je bacanje novčića u fontanu!

@

U javnoj kući tajnost je najpotrebnija!

@

U mog fiću i dalje ulivam  samo optimizam!

@

U mojoj kući se zna red, čak i kad sam ja na službenom putu!

@

U skladu s novogovorom, Sava će se, u toku kroz Hrvatsku, nazivati Stepinac.

@

U našeg cara nisu bile kozje uši, ali je umislio da je Trajan!

@

Ustala je motika. I kuka.

@

Fudbaleri moraju da znaju da otpevaju himnu, a navijači i da je izvižde!

@

Hladno je, ali idu bolja vremena. Vunena!

@

Hoćete moj glas? Evo vam ga!

@

Hrani sina, daj mu bensendina! Srbija se umirit ne može!

@

Crveno vino, beli miševi, plavi podočnjaci – to je moje nacionalno obeležje!

@

Čak i najokorelije Srpkinje na kraju uzvikuju: SAD! SAD! SAD!

@

Čeznem da me saslušava policajka. Sve bih joj otkrio!

@

Čim je naš diša zapalio – firma nam se gasi.

@

Čim otvoriš neki dnevni list – odmah vidiš ko je u korenu!

@

Čim presuši, odgovorne puste niz vodu.

@

Čim su babe prestale da me miluju, shvatio sam da sam počeo da starim.

@

Čuo sam da samo budale pamte, pa sam počeo da pišem...

 

 

 

 

 

 

 

 

kao i ostala elektronska izdanja ETNE:

http://www.aforizmi.org/etna/etna95/BRANILAC-MOSTA-SRPSKIH-TAJKUNA.pdf

 

http://www.aforizmi.org/etna/etna84/Rajko-Micin-stepenici.pdf

 

http://www.aforizmi.org/etna/etna83/etna11.htm   (Naučna studija "BUVE")